Zobrazit v plné verzi : Využití LFP trakčních baterií ve fotovoltaice
Podněty uživatelů fóra k další vzájemné diskuzi
*** Experimentuji s FV panely a chtěl bych použít LFP baterie místo olověných. Jaké jsou zkušenosti s LFP bateriemi pro ukládání energie?
*** Postavil jsem menší FV elektrárnu , při jejím provozu jsem změřil, že více jak 50% vyrobené
energije "přetéka" do sítě. Zajímá mne možnost akumulace přebytků el.. Nyní jsem nalezl
pro mě nový typ akumulátorů - LFP. Zajímala by mne možnost použití LFP akumulátorů.
*** Ve volném času pracuji na systému, který bude schopen u solárních elektráren
provozovaných v režimu zelené bonusy optimalizovat elektrickou bilanci domu a mimo jiné
dobíjet akumulátory využitím přebývající elektřiny za kterou ČEZ platí v tomto režimu jen pár
haléřů. Doufám, že o takový systém bude zájem a pokud bude jeho prototyp využívat konkrétní
typ baterií mohlo by to být taky určitým benefitem.
Zapojte se do diskuze v tomto tématu!
http://www.roznovan.cz/~kubis/
Baterkář
13.12.2009, 10:22
Bohužel při dnešních cenách a systému výkupu a prodeje elektřiny je nejlepší elektřinu vyrobenou z fotovoltaických článků prodat ČEZu za cca 12 Kč a zpět si od nich koupit elektřinu za 5 Kč.
Už delší dobu sbírám informace nejen o fotovoltaice , tak bych rád vysvětlil že akumulace má smysl .
Pro vysvětlení 1 pivo = 1 kWh (při debatách tento příměr pochopilo nejvíce lidí :rolleyes:)
1. varianta je Výkupní cena , vyrobím 1 pivo a pivovar mi zaplatí 12,- Kč ale patří jemu , takže když chci pivo tak jej musím koupit od pivovaru za 4,70 Kč , "vydělám" 7,30 Kč .
2. varianta je Zelený bonus , vyrobím 1 pivo a pivovar mi zaplatí 11,- Kč jenže si to pivo můžu sám vypít takže za něj ušetřím 4,70 Kč , "vydělám" 15,70 Kč . Vyrábím-li více piv než jich vypiji tak přetékají do pivovaru za 0,50 Kč / pivo , "vydělám" 11,50 Kč , jenže v noci nevyrábím a tak musím kupovat od pivovaru za 4,70 Kč / pivo . Z toho ligicky vyplívá že nejvýhodnější je přebytky uchovat a později je zpotřebovat sám :D .
Baterkář
14.03.2010, 12:00
Už delší dobu sbírám informace nejen o fotovoltaice , tak bych rád vysvětlil že akumulace má smysl .
Pro vysvětlení 1 pivo = 1 kWh (při debatách tento příměr pochopilo nejvíce lidí :rolleyes:)
1. varianta je Výkupní cena , vyrobím 1 pivo a pivovar mi zaplatí 12,- Kč ale patří jemu , takže když chci pivo tak jej musím koupit od pivovaru za 4,70 Kč , "vydělám" 7,30 Kč .
2. varianta je Zelený bonus , vyrobím 1 pivo a pivovar mi zaplatí 11,- Kč jenže si to pivo můžu sám vypít takže za něj ušetřím 4,70 Kč , "vydělám" 15,70 Kč . Vyrábím-li více piv než jich vypiji tak přetékají do pivovaru za 0,50 Kč / pivo , "vydělám" 11,50 Kč , jenže v noci nevyrábím a tak musím kupovat od pivovaru za 4,70 Kč / pivo . Z toho ligicky vyplívá že nejvýhodnější je přebytky uchovat a později je zpotřebovat sám :D .
Pivo musím uchovat v sudech a ty mají malou životnost a stojí balík peněz. Ale pořád tu jsou ty dotace. To znamená, že za 12 prodám a za 5 kupuji. To je trochu pokřivený trh. Pivu zdar.
Pivo musím uchovat v sudech a ty mají malou životnost a stojí balík peněz. Ale pořád tu jsou ty dotace. To znamená, že za 12 prodám a za 5 kupuji. To je trochu pokřivený trh. Pivu zdar.
Jestli Jste měl na mysli klsický volověný baterky (autoaku , AGM , GEL atd.) tak to je svatá pravda , na toto jsou úplně naprd . Vůbec bych o akumulaci neuvažoval nebýt LFYP akumulátorů .
Dotace na toto už nejsou v módě .
To máte pravdu , je to na hlavu , ale co v našem státě není .
Jak byste Vy nabíjel elektroauto když svítí sluníčko a střecha s panely se na auto nevleze . Elektřina se spotřební daní jaká je teď na PHM je během pár let docela reálná , né snad ?
Baterkář
17.03.2010, 08:28
Jestli Jste měl na mysli klsický volověný baterky (autoaku , AGM , GEL atd.) tak to je svatá pravda , na toto jsou úplně naprd . Vůbec bych o akumulaci neuvažoval nebýt LFYP akumulátorů .
Dotace na toto už nejsou v módě .
To máte pravdu , je to na hlavu , ale co v našem státě není .
Jak byste Vy nabíjel elektroauto když svítí sluníčko a střecha s panely se na auto nevleze . Elektřina se spotřební daní jaká je teď na PHM je během pár let docela reálná , né snad ?
Můj názor je ten, že elektřina se spotřební daní, jako je teď tato daň na benzin či naftu tak brzy nebude. Jak by se pak v domácnostech rozlišovalo, co je na nabíjení auta a co je ostatní spotřeba ? To by spousta domácností měla existenční problém. Pochopitelně, pokud bude hodně elektromobilů a Stát by měl velký výpadek ve spotřební dani, asi zavede třeba roční odvod určité finanční částky pro majitele elektromobilů. Něco bude muset vymyslet. Nebo si zžídííme "fit centrum" a zájemci, co tam budou jezdit na kolech, nám budou roztáčet alternátory .:):):)
V roce 2007 realizoval malý ostrovní solární systém , abych si ověři realizovatelnost skutečné FV elektrárny . Podařilo se mi zkonstuovat a vyrobit sledovač slunce na jeden panel , který po vychitání much funguje na výbornou . Rozdíl oproti pevné instalaci je přibližně + 40 až 50 % !
Takže jsem měl 18 V / 125 Wp FV panel , AGM aku LONG 12 V / 100 Ah , solární regulátor CX 20 a sínus měnič Manson 500 W . První věc která šla do kytek byl AGM aku , protože jsem ještě nevěděl že olověný akumulátor určený na ostrovní solární systémy "nesmím" cyklicky zatěžovat :mad: , proteklo jím cca 130 kWh a byl na odpis (změřená kapacita 22 Ah) . Následoval trakčtní akumulátor Fiamm 12 V 150 Ah s trubkovými (pancéřovými) kladnými deskami . Prodejce vychvaloval životnost 1.000 až 1.500 cyklů při 80 % DOD , mě se podařilo jen cca 18 cyklů (stará regálová potvora) , záruka na chemické zdroje byla jen půl roku , takže se mi doma jen hromadilo vypálený olovo .
Třetí pokus s olovem byl taky na prd , DryFit solar od EXIDu nepřežil jednu letní sezónu :mad: .
Tou dobou jsem začal realizovat domovní centrální záložní zdroj s využitím 12 V monobloků LFYP aku , to byla zima 2009 / 2010 . Jenže jsem nesehnal všechny potřebné informace takže to dodnes dávám do hromady metodou pokus - omyl . Aby akumulátory nezahálely , jedou na ostronvím FV provozu už 8 měsíců a mohu jen říci : "konečně opravdový elektrický AKUMULÁTOR " :D .
Výrobu a spotřebu měřím Watt metry a 80 Ah aku dosahuje reáné kapacity 85 až 88 Ah při konečném nabíjecím napětí 14,7 V .
Na Maxi UPSce teď ladím nabíječku s plynulou regulací nab. proudu , teorticky může nabíjet 1 x 13,3 V i 3 x 13,3 V , 2 x 13,3 V mám ověřeno že to jede parádně . Dost mě potrápilo BMS vlastní výroby na vyrovnávání napětí mezi 0 V - 13,3 V a 13,3 V - 26,6 V .
Snad toto něko z Vás k něčemu inspiruje :)
Na této web adrese je pár fotek a dalších blbin (rok prošlá aktualizace) www.abrams-m1a2.cz
Zdravim,
vyuziti solarni energie akumulaci do Pb baterii je dosti nevyhodna. Nizka cyklicka zivotnost, pomale nabijeni (0,1C), kapacita udavana pro C20. Asi 8 let jsem pouzival olovo. Na techto bateriich pri vetsich proudech (0,2C) rychle narusta napeti, ale baterie se nabiji pomalu. Pokud zasviti slunko vyrabim cca 0,9KW / 48V, ktere ale nemohu zcela vyuzit z duvodu pomaleho nabijeni. Nyni necele dva mesice pouzivam LiFePo a zatim je to o necem jinem, za dve hodiny nabiju na plnou kapacitu. Jen je nutny balancer a omezovac vybijeni. Uvidime co zivotnost.
Jinak uz jsem pro zname udelal dve instalace LiFePo a UPS pripojene na solarni elektrarnu a zatim velka spokojenost. V provozu cca 5 mesicu.
V solarnich systemech snad bude zivotnost baterii vysoka z duvodu nabijeni (nastavuji vetsinou 0,3 az 0,35C max) a vybijeni mensimy proudy ( max 1C).
Jinak dle dosavadniho mereni je vykonova ucinnost nabijeni pres 90%. Do baterie ulozim 28Ah a nasledne dostanu 26Ah pri 0,3C.
Pavel
Jaké balancéry používáte u solárních aplikací. Potřeboval bych nabíjet proudem cca 50 - 100A, ale nemůžu najít balancér na tak velký proud.
Pro balancování 12V baterií, lze použít AKUMON.
http://www.i4wifi.cz/?cls=stoitem&stiid=2032
http://gwl-power.tumblr.com/tagged/akumon
Jaké balancéry používáte u solárních aplikací. Potřeboval bych nabíjet proudem cca 50 - 100A, ale nemůžu najít balancér na tak velký proud.
Ahoj, nedávno jsem objevil LIFEYPO trakční baterie za bezkonkurenční cenu na PL stránkách http://3xe_electric-cars.com/index.php . Sháněl jsem něco pro ostrovní provoz a po přečtení tohoto fora jsem dospěl k tomu, že jedině Ni-Cd nebo LIFEPO jsou ty pravé. Na stránkách iwifi měli drahé tyto baterie a tak jsem pátrál po levnějších až jsem je našel. Chci si objednat asi 6,4 kW, ještě uvidím. Zatím ahoj
Na webu http://www.i4wifi.cz/wb-lyp40aha-lithium-cell-lifepo4-lifeypo4-3-2v-40ah-_d1123.html píší toto: "Uvedená cena je nominální cena za 1 ks. Pro větší odběry, pro projekty a speciální aplikace je možné domluvit individuální cenu dle množství odebíraných kusů."
Tak tam zkus napsat a řekni že chceš lepší cenu než je v Polsku a třeba jí dostaneš.
Na stránkách iwifi měli drahé tyto baterie a tak jsem pátrál po levnějších až jsem je našel. Chci si objednat asi 6,4 kW, ještě uvidím. Zatím ahoj
Na webu http://www.i4wifi.cz/wb-lyp40aha-lithium-cell-lifepo4-lifeypo4-3-2v-40ah-_d1123.html píší toto: "Uvedená cena je nominální cena za 1 ks. Pro větší odběry, pro projekty a speciální aplikace je možné domluvit individuální cenu dle množství odebíraných kusů."
Tak tam zkus napsat a řekni že chceš lepší cenu než je v Polsku a třeba jí dostaneš.
Právě, že jsem tam psal a odpověděli mi, že při odběru 4-5 ks 400 Ah baterii mi dají slevu 500 kč/ks. Pak jsem hledal na PL foru něco o LIFEPO a právě jsem našel odkaz na stránky uvedené v předchozím příspěvku a prý mají nejnlepší ceny v Evropě ( lepší jsem zatím nenašel). Mají to už po zaplacení cla a dopravy do PL. 400 Ahx1.35 dolarů = 540 dolx17 = 9180 kč/400Ah. I4wifi mají za 11 440-500(sleva)=10 940( jeto pořád 1760 kč dráž na kusu než od poláka)
Napište na auto88@auto88.cz a zkusíme něco vymyslet.
Právě, že jsem tam psal a odpověděli mi, že při odběru 4-5 ks 400 Ah baterii mi dají slevu 500 kč/ks.
Ještě jsem si předtím nevšimnul, že i4wifi mají ceny bez DPH, takže mají 400Ah článek za 13 728 kč oproti polákovi za 9 180 kč, myslím, že není cořešit.
V Polsku mají také DPH, a to 20%. K tomu ještě cena dopravy.....
Ještě jsem si předtím nevšimnul, že i4wifi mají ceny bez DPH, takže mají 400Ah článek za 13 728 kč oproti polákovi za 9 180 kč, myslím, že není cořešit.
Zdravim vsechny,
takze informace o 1,5 roku starych bateriich v cyklickem provozu .
Pokles po cca 530 cyklech v prumeru vychazi na 2 procenta. Baterie nove mely vzdy vyssi kapacitu nez deklarovanou. V teto dobe maji stale vetsi kapacitu nez udava vyrobce.
Jedna se o baterie 12V / 20Ah. Nejhorsi baterie ma 21Ah. :)
Idealni z vlastnich testu je provoz baterii v rozsahu 3 - 3.5V na clanek.
Vsechny baterie byly odvrtany a merim kazdy clanek zvlast.
Pri poklesu pod 2.8V muze dojit jiz k rozchazeni napeti baterie, coz clankum nesvedci.
Zatim otestovano 50 baterii.
Pavel
Zdravim vsechny,
takze informace o 1,5 roku starych bateriich v cyklickem provozu .
Pokles po cca 530 cyklech v prumeru vychazi na 2 procenta. Baterie nove mely vzdy vyssi kapacitu nez deklarovanou. V teto dobe maji stale vetsi kapacitu nez udava vyrobce.
Jedna se o baterie 12V / 20Ah. Nejhorsi baterie ma 21Ah. :)
Idealni z vlastnich testu je provoz baterii v rozsahu 3 - 3.5V na clanek.
Vsechny baterie byly odvrtany a merim kazdy clanek zvlast.
Pri poklesu pod 2.8V muze dojit jiz k rozchazeni napeti baterie, coz clankum nesvedci.
Zatim otestovano 50 baterii.
Pavel
Dobrý den,
prosím specifikujte detailněji ten cyklický provoz ... denně/jednou za týden / kolik procent energie se čerpá během typického cyklu atd.
Uvažuji o akumulaci z FV panelů, ale při ceně LFP baterií 10 tisíc kč na 1kWh a 2000 deklarovaných cyklech mi vychází 5Kč/kWh....no a ČEZ to prodává domácnostem za 4,50Kč/kWh. Aby to mělo smysl, musely by baterie vydržet těch cyklů více.
Životnost LFP baterií je skutečně v desetitisících cyklů. Viz například test výsledků
cyklického rychlo vybíjení a nabíjení - 13 000 cyklů.
http://gwl-power.tumblr.com/post/17216754627/high-current-charging-and-discharging-report-for
Dobrý den,
prosím specifikujte detailněji ten cyklický provoz ... denně/jednou za týden / kolik procent energie se čerpá během typického cyklu atd. Aby to mělo smysl, musely by baterie vydržet těch cyklů více.
Životnost LFP baterií je skutečně v desetitisících cyklů. Viz například test výsledků
cyklického rychlo vybíjení a nabíjení - 13 000 cyklů.
http://gwl-power.tumblr.com/post/17216754627/high-current-charging-and-discharging-report-for
Nechci být za rejpala, ale ten test je naprosto absurdní. 10% DoD, navíc ještě při teplotě 35C. Co to jako má být? Ať udělají test alespoň při 70% DoD a maximálně pokojové teplotě, což jsou podmínky, které reflektují nejběžnější použití.
Zdravím ,
samozřejmě že 70 % nebo 80% DOD by bylo mnohem objektivnější a přesněji vypovídající , ale abychom se dožili výsledků takoveho testu :D .
Elektronům zdar
Proč bychom se nedožili? Když budeme vybíjet 1C a nabíjet třeba 0.5C tak se stihne minimálně 5 cyklů/den. Takže na nominálních 1000 cyklů, které reálně může při hlubokém vybíjení vydržet běžná uhlíková anoda než se začne rozpadat, stačí pár měsíců.
běžná uhlíková anoda než se začne rozpadat, stačí pár měsíců.
"Houby se začne rozpadat"
Například na webu http://www.evalbum.com/ lze najít stovky konverzí EV vozidel, které používají LiFePO4 s technologií ThunderSky (Winston, CALB, Sinopoly, GBS...).
Nejstarší a nejaktivnější z těchto konverzí jsou z let 2005 až 2007, takže mají za sebou 5 až 7 let reálného provozu, kdy již byla dávno překonána hranice 1000 nebo i dokonce 2000 reálných cyklů.
Kvalita a životnost těchto baterií již byly neoddiskutovatelně prokázány tisíci případy instalací a tak není třeba se o životnosti a kvalitě dohadovat nebo spekulovat.
Stejně jako již nediskutujeme o tom, zda je země kulatá a zda se točí.
Těch 1000 až 2000 cyklů (s předpokládaným poklesem na 70-80% kapacity) rád věřím i když pochybuju, že by někdo provozoval elektromobil tak, že ho vždy před nabíjením zcela vybil a navíc to pečlivě logoval. Spíš tedy půjde o počet nabití, což může být klidně ekvivalent "pouhých" několika set hlubokých cyklů. Ale i kdyby tisíc, tak je to pořád o řád méně, než uváděných deset tisíc cyklů natož zmiňované "desetitisíce". Desetitisíce cyklů vydrží až akumulátory s lithium-titanovou anodou namísto standardně (napři SCiB od Toshiby) používané uhlíkové, právě proto, že je daleko stálejší.
vBulletin v3.8.7, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.