PDA

Zobrazit v plné verzi : Využití LFP trakčních baterií ve fotovoltaice

auto88
06.11.2009, 09:36
Podněty uživatelů fóra k další vzájemné diskuzi

*** Experimentuji s FV panely a chtěl bych použít LFP baterie místo olověných. Jaké jsou zkušenosti s LFP bateriemi pro ukládání energie?

*** Postavil jsem menší FV elektrárnu , při jejím provozu jsem změřil, že více jak 50% vyrobené
energije "přetéka" do sítě. Zajímá mne možnost akumulace přebytků el.. Nyní jsem nalezl
pro mě nový typ akumulátorů - LFP. Zajímala by mne možnost použití LFP akumulátorů.

*** Ve volném času pracuji na systému, který bude schopen u solárních elektráren
provozovaných v režimu zelené bonusy optimalizovat elektrickou bilanci domu a mimo jiné
dobíjet akumulátory využitím přebývající elektřiny za kterou ČEZ platí v tomto režimu jen pár
haléřů. Doufám, že o takový systém bude zájem a pokud bude jeho prototyp využívat konkrétní
typ baterií mohlo by to být taky určitým benefitem.

Zapojte se do diskuze v tomto tématu!

auto88
06.11.2009, 09:38
http://www.roznovan.cz/~kubis/

Baterkář
13.12.2009, 10:22
Bohužel při dnešních cenách a systému výkupu a prodeje elektřiny je nejlepší elektřinu vyrobenou z fotovoltaických článků prodat ČEZu za cca 12 Kč a zpět si od nich koupit elektřinu za 5 Kč.

Abrams
13.03.2010, 06:39
Už delší dobu sbírám informace nejen o fotovoltaice , tak bych rád vysvětlil že akumulace má smysl .
Pro vysvětlení 1 pivo = 1 kWh (při debatách tento příměr pochopilo nejvíce lidí :rolleyes:)
1. varianta je Výkupní cena , vyrobím 1 pivo a pivovar mi zaplatí 12,- Kč ale patří jemu , takže když chci pivo tak jej musím koupit od pivovaru za 4,70 Kč , "vydělám" 7,30 Kč .
2. varianta je Zelený bonus , vyrobím 1 pivo a pivovar mi zaplatí 11,- Kč jenže si to pivo můžu sám vypít takže za něj ušetřím 4,70 Kč , "vydělám" 15,70 Kč . Vyrábím-li více piv než jich vypiji tak přetékají do pivovaru za 0,50 Kč / pivo , "vydělám" 11,50 Kč , jenže v noci nevyrábím a tak musím kupovat od pivovaru za 4,70 Kč / pivo . Z toho ligicky vyplívá že nejvýhodnější je přebytky uchovat a později je zpotřebovat sám :D .

Baterkář
14.03.2010, 12:00
Už delší dobu sbírám informace nejen o fotovoltaice , tak bych rád vysvětlil že akumulace má smysl .
Pro vysvětlení 1 pivo = 1 kWh (při debatách tento příměr pochopilo nejvíce lidí :rolleyes:)
1. varianta je Výkupní cena , vyrobím 1 pivo a pivovar mi zaplatí 12,- Kč ale patří jemu , takže když chci pivo tak jej musím koupit od pivovaru za 4,70 Kč , "vydělám" 7,30 Kč .
2. varianta je Zelený bonus , vyrobím 1 pivo a pivovar mi zaplatí 11,- Kč jenže si to pivo můžu sám vypít takže za něj ušetřím 4,70 Kč , "vydělám" 15,70 Kč . Vyrábím-li více piv než jich vypiji tak přetékají do pivovaru za 0,50 Kč / pivo , "vydělám" 11,50 Kč , jenže v noci nevyrábím a tak musím kupovat od pivovaru za 4,70 Kč / pivo . Z toho ligicky vyplívá že nejvýhodnější je přebytky uchovat a později je zpotřebovat sám :D .
Pivo musím uchovat v sudech a ty mají malou životnost a stojí balík peněz. Ale pořád tu jsou ty dotace. To znamená, že za 12 prodám a za 5 kupuji. To je trochu pokřivený trh. Pivu zdar.

Abrams
15.03.2010, 11:08
Pivo musím uchovat v sudech a ty mají malou životnost a stojí balík peněz. Ale pořád tu jsou ty dotace. To znamená, že za 12 prodám a za 5 kupuji. To je trochu pokřivený trh. Pivu zdar.
Jestli Jste měl na mysli klsický volověný baterky (autoaku , AGM , GEL atd.) tak to je svatá pravda , na toto jsou úplně naprd . Vůbec bych o akumulaci neuvažoval nebýt LFYP akumulátorů .
Dotace na toto už nejsou v módě .
To máte pravdu , je to na hlavu , ale co v našem státě není .
Jak byste Vy nabíjel elektroauto když svítí sluníčko a střecha s panely se na auto nevleze . Elektřina se spotřební daní jaká je teď na PHM je během pár let docela reálná , né snad ?

Baterkář
17.03.2010, 08:28
Jestli Jste měl na mysli klsický volověný baterky (autoaku , AGM , GEL atd.) tak to je svatá pravda , na toto jsou úplně naprd . Vůbec bych o akumulaci neuvažoval nebýt LFYP akumulátorů .
Dotace na toto už nejsou v módě .
To máte pravdu , je to na hlavu , ale co v našem státě není .
Jak byste Vy nabíjel elektroauto když svítí sluníčko a střecha s panely se na auto nevleze . Elektřina se spotřební daní jaká je teď na PHM je během pár let docela reálná , né snad ?
Můj názor je ten, že elektřina se spotřební daní, jako je teď tato daň na benzin či naftu tak brzy nebude. Jak by se pak v domácnostech rozlišovalo, co je na nabíjení auta a co je ostatní spotřeba ? To by spousta domácností měla existenční problém. Pochopitelně, pokud bude hodně elektromobilů a Stát by měl velký výpadek ve spotřební dani, asi zavede třeba roční odvod určité finanční částky pro majitele elektromobilů. Něco bude muset vymyslet. Nebo si zžídííme "fit centrum" a zájemci, co tam budou jezdit na kolech, nám budou roztáčet alternátory .:):):)

Abrams
16.07.2010, 17:51
V roce 2007 realizoval malý ostrovní solární systém , abych si ověři realizovatelnost skutečné FV elektrárny . Podařilo se mi zkonstuovat a vyrobit sledovač slunce na jeden panel , který po vychitání much funguje na výbornou . Rozdíl oproti pevné instalaci je přibližně + 40 až 50 % !
Takže jsem měl 18 V / 125 Wp FV panel , AGM aku LONG 12 V / 100 Ah , solární regulátor CX 20 a sínus měnič Manson 500 W . První věc která šla do kytek byl AGM aku , protože jsem ještě nevěděl že olověný akumulátor určený na ostrovní solární systémy "nesmím" cyklicky zatěžovat :mad: , proteklo jím cca 130 kWh a byl na odpis (změřená kapacita 22 Ah) . Následoval trakčtní akumulátor Fiamm 12 V 150 Ah s trubkovými (pancéřovými) kladnými deskami . Prodejce vychvaloval životnost 1.000 až 1.500 cyklů při 80 % DOD , mě se podařilo jen cca 18 cyklů (stará regálová potvora) , záruka na chemické zdroje byla jen půl roku , takže se mi doma jen hromadilo vypálený olovo .
Třetí pokus s olovem byl taky na prd , DryFit solar od EXIDu nepřežil jednu letní sezónu :mad: .
Tou dobou jsem začal realizovat domovní centrální záložní zdroj s využitím 12 V monobloků LFYP aku , to byla zima 2009 / 2010 . Jenže jsem nesehnal všechny potřebné informace takže to dodnes dávám do hromady metodou pokus - omyl . Aby akumulátory nezahálely , jedou na ostronvím FV provozu už 8 měsíců a mohu jen říci : "konečně opravdový elektrický AKUMULÁTOR " :D .
Výrobu a spotřebu měřím Watt metry a 80 Ah aku dosahuje reáné kapacity 85 až 88 Ah při konečném nabíjecím napětí 14,7 V .
Na Maxi UPSce teď ladím nabíječku s plynulou regulací nab. proudu , teorticky může nabíjet 1 x 13,3 V i 3 x 13,3 V , 2 x 13,3 V mám ověřeno že to jede parádně . Dost mě potrápilo BMS vlastní výroby na vyrovnávání napětí mezi 0 V - 13,3 V a 13,3 V - 26,6 V .

Snad toto něko z Vás k něčemu inspiruje :)

Na této web adrese je pár fotek a dalších blbin (rok prošlá aktualizace) www.abrams-m1a2.cz

tikonik
06.09.2010, 23:35
Zdravim,
vyuziti solarni energie akumulaci do Pb baterii je dosti nevyhodna. Nizka cyklicka zivotnost, pomale nabijeni (0,1C), kapacita udavana pro C20. Asi 8 let jsem pouzival olovo. Na techto bateriich pri vetsich proudech (0,2C) rychle narusta napeti, ale baterie se nabiji pomalu. Pokud zasviti slunko vyrabim cca 0,9KW / 48V, ktere ale nemohu zcela vyuzit z duvodu pomaleho nabijeni. Nyni necele dva mesice pouzivam LiFePo a zatim je to o necem jinem, za dve hodiny nabiju na plnou kapacitu. Jen je nutny balancer a omezovac vybijeni. Uvidime co zivotnost.
Jinak uz jsem pro zname udelal dve instalace LiFePo a UPS pripojene na solarni elektrarnu a zatim velka spokojenost. V provozu cca 5 mesicu.
V solarnich systemech snad bude zivotnost baterii vysoka z duvodu nabijeni (nastavuji vetsinou 0,3 az 0,35C max) a vybijeni mensimy proudy ( max 1C).
Jinak dle dosavadniho mereni je vykonova ucinnost nabijeni pres 90%. Do baterie ulozim 28Ah a nasledne dostanu 26Ah pri 0,3C.

Pavel

medulin
08.03.2011, 12:40
Jaké balancéry používáte u solárních aplikací. Potřeboval bych nabíjet proudem cca 50 - 100A, ale nemůžu najít balancér na tak velký proud.

auto88
12.03.2011, 18:15
Pro balancování 12V baterií, lze použít AKUMON.

http://www.i4wifi.cz/?cls=stoitem&stiid=2032

http://gwl-power.tumblr.com/tagged/akumon

Jaké balancéry používáte u solárních aplikací. Potřeboval bych nabíjet proudem cca 50 - 100A, ale nemůžu najít balancér na tak velký proud.

honza
30.06.2011, 11:34
Ahoj, nedávno jsem objevil LIFEYPO trakční baterie za bezkonkurenční cenu na PL stránkách http://3xe_electric-cars.com/index.php . Sháněl jsem něco pro ostrovní provoz a po přečtení tohoto fora jsem dospěl k tomu, že jedině Ni-Cd nebo LIFEPO jsou ty pravé. Na stránkách iwifi měli drahé tyto baterie a tak jsem pátrál po levnějších až jsem je našel. Chci si objednat asi 6,4 kW, ještě uvidím. Zatím ahoj

auto88
30.06.2011, 14:47
Na webu http://www.i4wifi.cz/wb-lyp40aha-lithium-cell-lifepo4-lifeypo4-3-2v-40ah-_d1123.html píší toto: "Uvedená cena je nominální cena za 1 ks. Pro větší odběry, pro projekty a speciální aplikace je možné domluvit individuální cenu dle množství odebíraných kusů."

Tak tam zkus napsat a řekni že chceš lepší cenu než je v Polsku a třeba jí dostaneš.

Na stránkách iwifi měli drahé tyto baterie a tak jsem pátrál po levnějších až jsem je našel. Chci si objednat asi 6,4 kW, ještě uvidím. Zatím ahoj

honza
30.06.2011, 16:52
Na webu http://www.i4wifi.cz/wb-lyp40aha-lithium-cell-lifepo4-lifeypo4-3-2v-40ah-_d1123.html píší toto: "Uvedená cena je nominální cena za 1 ks. Pro větší odběry, pro projekty a speciální aplikace je možné domluvit individuální cenu dle množství odebíraných kusů."

Tak tam zkus napsat a řekni že chceš lepší cenu než je v Polsku a třeba jí dostaneš.

Právě, že jsem tam psal a odpověděli mi, že při odběru 4-5 ks 400 Ah baterii mi dají slevu 500 kč/ks. Pak jsem hledal na PL foru něco o LIFEPO a právě jsem našel odkaz na stránky uvedené v předchozím příspěvku a prý mají nejnlepší ceny v Evropě ( lepší jsem zatím nenašel). Mají to už po zaplacení cla a dopravy do PL. 400 Ahx1.35 dolarů = 540 dolx17 = 9180 kč/400Ah. I4wifi mají za 11 440-500(sleva)=10 940( jeto pořád 1760 kč dráž na kusu než od poláka)

auto88
01.07.2011, 11:57
Napište na auto88@auto88.cz a zkusíme něco vymyslet.

Právě, že jsem tam psal a odpověděli mi, že při odběru 4-5 ks 400 Ah baterii mi dají slevu 500 kč/ks.

honza
03.07.2011, 10:24
Ještě jsem si předtím nevšimnul, že i4wifi mají ceny bez DPH, takže mají 400Ah článek za 13 728 kč oproti polákovi za 9 180 kč, myslím, že není cořešit.

auto88
06.07.2011, 15:45
V Polsku mají také DPH, a to 20%. K tomu ještě cena dopravy.....

Ještě jsem si předtím nevšimnul, že i4wifi mají ceny bez DPH, takže mají 400Ah článek za 13 728 kč oproti polákovi za 9 180 kč, myslím, že není cořešit.

tikonik
26.01.2012, 19:21
Zdravim vsechny,
takze informace o 1,5 roku starych bateriich v cyklickem provozu .
Pokles po cca 530 cyklech v prumeru vychazi na 2 procenta. Baterie nove mely vzdy vyssi kapacitu nez deklarovanou. V teto dobe maji stale vetsi kapacitu nez udava vyrobce.
Jedna se o baterie 12V / 20Ah. Nejhorsi baterie ma 21Ah. :)
Idealni z vlastnich testu je provoz baterii v rozsahu 3 - 3.5V na clanek.
Vsechny baterie byly odvrtany a merim kazdy clanek zvlast.
Pri poklesu pod 2.8V muze dojit jiz k rozchazeni napeti baterie, coz clankum nesvedci.
Zatim otestovano 50 baterii.

Pavel

karlos
02.02.2012, 10:59
Zdravim vsechny,
takze informace o 1,5 roku starych bateriich v cyklickem provozu .
Pokles po cca 530 cyklech v prumeru vychazi na 2 procenta. Baterie nove mely vzdy vyssi kapacitu nez deklarovanou. V teto dobe maji stale vetsi kapacitu nez udava vyrobce.
Jedna se o baterie 12V / 20Ah. Nejhorsi baterie ma 21Ah. :)
Idealni z vlastnich testu je provoz baterii v rozsahu 3 - 3.5V na clanek.
Vsechny baterie byly odvrtany a merim kazdy clanek zvlast.
Pri poklesu pod 2.8V muze dojit jiz k rozchazeni napeti baterie, coz clankum nesvedci.
Zatim otestovano 50 baterii.

Pavel

Dobrý den,
prosím specifikujte detailněji ten cyklický provoz ... denně/jednou za týden / kolik procent energie se čerpá během typického cyklu atd.
Uvažuji o akumulaci z FV panelů, ale při ceně LFP baterií 10 tisíc kč na 1kWh a 2000 deklarovaných cyklech mi vychází 5Kč/kWh....no a ČEZ to prodává domácnostem za 4,50Kč/kWh. Aby to mělo smysl, musely by baterie vydržet těch cyklů více.

auto88
07.02.2012, 17:27
Životnost LFP baterií je skutečně v desetitisících cyklů. Viz například test výsledků
cyklického rychlo vybíjení a nabíjení - 13 000 cyklů.
http://gwl-power.tumblr.com/post/17216754627/high-current-charging-and-discharging-report-for

Dobrý den,
prosím specifikujte detailněji ten cyklický provoz ... denně/jednou za týden / kolik procent energie se čerpá během typického cyklu atd. Aby to mělo smysl, musely by baterie vydržet těch cyklů více.

ctirad
16.02.2012, 18:27
Životnost LFP baterií je skutečně v desetitisících cyklů. Viz například test výsledků
cyklického rychlo vybíjení a nabíjení - 13 000 cyklů.
http://gwl-power.tumblr.com/post/17216754627/high-current-charging-and-discharging-report-for

Nechci být za rejpala, ale ten test je naprosto absurdní. 10% DoD, navíc ještě při teplotě 35C. Co to jako má být? Ať udělají test alespoň při 70% DoD a maximálně pokojové teplotě, což jsou podmínky, které reflektují nejběžnější použití.

Abrams
20.02.2012, 11:41
Zdravím ,

samozřejmě že 70 % nebo 80% DOD by bylo mnohem objektivnější a přesněji vypovídající , ale abychom se dožili výsledků takoveho testu :D .

Elektronům zdar

ctirad
20.02.2012, 22:03
Proč bychom se nedožili? Když budeme vybíjet 1C a nabíjet třeba 0.5C tak se stihne minimálně 5 cyklů/den. Takže na nominálních 1000 cyklů, které reálně může při hlubokém vybíjení vydržet běžná uhlíková anoda než se začne rozpadat, stačí pár měsíců.

auto88
20.02.2012, 22:20
běžná uhlíková anoda než se začne rozpadat, stačí pár měsíců.

"Houby se začne rozpadat"

Například na webu http://www.evalbum.com/ lze najít stovky konverzí EV vozidel, které používají LiFePO4 s technologií ThunderSky (Winston, CALB, Sinopoly, GBS...).

Nejstarší a nejaktivnější z těchto konverzí jsou z let 2005 až 2007, takže mají za sebou 5 až 7 let reálného provozu, kdy již byla dávno překonána hranice 1000 nebo i dokonce 2000 reálných cyklů.

Kvalita a životnost těchto baterií již byly neoddiskutovatelně prokázány tisíci případy instalací a tak není třeba se o životnosti a kvalitě dohadovat nebo spekulovat.

Stejně jako již nediskutujeme o tom, zda je země kulatá a zda se točí.

ctirad
29.02.2012, 17:21
Těch 1000 až 2000 cyklů (s předpokládaným poklesem na 70-80% kapacity) rád věřím i když pochybuju, že by někdo provozoval elektromobil tak, že ho vždy před nabíjením zcela vybil a navíc to pečlivě logoval. Spíš tedy půjde o počet nabití, což může být klidně ekvivalent "pouhých" několika set hlubokých cyklů. Ale i kdyby tisíc, tak je to pořád o řád méně, než uváděných deset tisíc cyklů natož zmiňované "desetitisíce". Desetitisíce cyklů vydrží až akumulátory s lithium-titanovou anodou namísto standardně (napři SCiB od Toshiby) používané uhlíkové, právě proto, že je daleko stálejší.