PDA

Zobrazit v plné verzi : Uživatelské testy elektroskútrů - různé modely

gog
10.09.2008, 14:00
SKÚTR TISONG TM-300

Jízdní vlastnosti motocyklu jsou dobré a odpovídají ceně a určení. Díky menšímu průměru kol je však skútr citlivější na nerovnosti - např. přejíždění obrubníků chodníků je možné jen s maximální opatrností. Odpružení je naladěno spíše komfortně, takže ani delší jízda přes dlažební kostky není nepohodlná. Díky vyšší váze a nízko položenému těžišti je skútr při jízdě velmi stabilní. I polní cestu plnou děr je možné projet téměř maximální rychlostí.

Brzdy jsou dobře dimenzované a po jejich správném seřízení zabrzdí skútr z maximální rychlosti téměř „na fleku“. Není problém dostat přední ani zadní kolo do smyku.

Řidič nad 180 cm výšky sedí na zadní části sedla původně určené pro spolujezdce, což však není na úkor pohodlí. Jízdu ve dvou tak při těchto rozměrech řidiče nedoporučuji. Jinak skútr pohodlně pojme dvě osoby do 175 cm výšky.

Pod sedlem je uzamykatelný prostor na otevřenou přilbu. Plně integrální helma se tam však nevejde. Uzamykatelný plastový kufr za sedlem je určen pouze na lehčí předměty (max. 5 kg).

Maximální trvale udržitelná rychlost při zatížení cca 100 kg je 45 km/h. Touto rychlostí je motocykl schopný zdolávat i lehčí stoupání. Prudší kopce (např. z křižovatky Poděbradská x Kbelská směrem na Teplickou D8) vyjíždí skútr rychlostí cca 25 km/h při standardním režimu nebo 40 km/h při režimu „booster“.

Stav vybití akumulátorů nemá příliš výrazný vliv na dynamiku jízdy, tj. i téměř vybitý skútr akceleruje téměř stejně rychle jako plně nabitý.

Ukazatel stavu akumulátorů je celkem přesný, nicméně použitelný pouze při zatížení, tj. během jízdy. Jakmile se během jízdy dostane ručička poprvé do červeného pole, zbývá vám energie ještě na cca 10 km jízdy ekonomickým způsobem. Pokud jsou akumulátory zcela vybité a napětí klesne pod určitou mez, regulátor začne motor sám přerušovaně odpojovat, aby nedošlo k hloubkovému vybití aku, které je může nevratně zničit. Jakmile se toto stane poprvé, máte již energie max. na 1 km jízdy.

Pulzní regulátor funguje na principu tempomatu v autě. Tj. „plynem“ na řídítkách nastavujete rychlost, jakou má motocykl jet. Ať zvolíte libovolnou výchylku otočného voliče, skútr akceleruje stále stejně (vždy na maximum). Po dosažení odpovídající rychlosti již regulátor tuto rychlost pouze udržuje. Pokud začnete sjíždět z kopce a rychlost vyroste nad 45 km/h, regulátor elektromotor zcela odpojí a další držení otočného regulátoru v maximální výchylce nemá žádný efekt. Jakmile ale rychlost klesne na 45 km/h, regulátor opět elektromotor plynule připojí a nastavenou rychlost udržuje. Skútr není vybaven rekuperací a nečinný elektromotor jej při jízdě z kopce téměř nebrzdí.

Součástí regulátoru je proudový omezovač, takže ani při maximálním „plynu“ nejsou akumulátory přetěžovány. Tím je dosaženo delší výdrže a je to také důvod, proč plně nabitý i vybitý skútr akceleruje téměř shodně.

Testovací trasa: http://www.mapy.cz/#x=133319172@y=135957108@z=11@mm=ZP@sa=r@st=r@srq= route:ulice%20Pod%20pr%C5%AFsekem,%20Praha%3Eulice %20H%C5%AFlkova,%20Praha

Tuto trasu jsem ihned na první nabití ujel celkem 4 krát (2 x tam a zpět). V této trase jsou jak rovné úseky, tak prudké klesání a stoupání. Ještě s nějakým drobným pojížděním to celkem bylo 55 km. Jel jsem „na spotřebu“, tj. nevyužíval jsem maximální rychlost a světlo jsem rozsvítil pouze když jsem míjel policejní hlídku. Po dojezdu byly akumulátory téměř vybity a regulátor již několikrát při akceleraci na pár vteřin motor odpojil. Nicméně i při takto vybitých akumulátorech svítí světla zcela dostatečně i pro noční jízdu. Nabíjel jsem přes noc.

Druhý den jsem jel tu samou trasu, ale tentokrát stále na maximální rychlost a s předpisově rozsvíceným potkávacím světlem (50 + 20 W). Jakmile v kopci klesla rychlost pod 40 km/h, použil jsem „booster“, který opět zrychlil téměř na maximálku. Po 26 km ujetých tímto stylem se již ukazatel vybití dostal do spodní poloviny výchylky, takže jsem si na druhé „kolo“ netroufal. Můj odhad je, že podobným agresivním stylem jízdy by bylo možné ujet cca 35 km.

Při testování měli za sebou akumulátory teprve druhý nabíjecí cyklus, takže jejich kapacita se ještě mírně zvýší (musí se tzv. naformátovat).

Nabíječka má max. příkon 330W (skutečně změřeno) a má v sobě chladící ventilátory, které se spínají v závislosti na zatížení. Pokud tedy nabíjím, běží na maximum. Jakmile jsou akumulátory plné, nabíjení se automaticky vypne a také ventilátory se zastaví.

Po těchto ujetých 26 km jsem skútr opět připojil do nabíjení. To trvalo 6 hodin 20 minut a nabíječka odebrala ze sítě 1,05 kWh. Při průměrné ceně 3,80 Kč / kWh (spočítáno z poslední faktury PRE za elektřinu) vychází náklady na nabití na 4 Kč, tj. 0,15 Kč na 1 km.

auto88
04.10.2008, 12:29
Zde je komentář uživatele elektrického skútru:

Koupil jsem si také el skútr. Jezdím na něm denně do práce a zpět, ve volné dny po okolí kam potřebuji, do vzdálenosti 25 km tam a 25 zpět +/- pár kilometrů.

Ještě nikdy jsem nezůstal někde trčet bez energie, vždy jsem dojel až do své garáže. Stroj nesmrdí, nehřeje, nekape z něho olej.

Výrobce uvádí tyto parametry: dojezd 60-70km (to závisí na terénu, způsobu jízdy a vaší hmotnosti) , rychlost 50km/h (na plný výkon pulsního řízení jedu po rovině 57km/h), baterie jsou GEL, motor v zadním kole, žádný řetěz, žádná převodovka, no prostě paráda.

Motor má životnost 100 000km, baterie 5-7 let, podle toho jak jezdíte a nabijíte. Platí určitá pravidla, která je nutno dodržovat. Nabíječka má příkon 150W/220V.

Doma jsem nahradil dvě 100W žárovky dvěma 25W úsporkami a těch zbylých 150W mám na nabíjení ,takže ČEZ je natom stejně a já jezdím í svítím.

Tento skůtr je velmi povedený výrobek. DOPORUČUJI.

auto88
04.10.2008, 13:32
Hodnocení uživatele el. skútru

Skútr používám téměř výhradně na dojíždění do práce. 20 km tam a 20 nazpět. Týdně tedy cca 200 km. Užívám si tichou, voňavou jízdu. Skútr není skoro vůbec slyšet, jako by jste jeli na kole, jen otěr pneumatik o silnici, motor je neslyšitelný. Nevypouští žádné zplodiny a jediné co slyšíte je ševelení větru kolem Vaší helmy. Srdce skútru tvoří pulzní bezúdržbový elektrický motor, žádné uhlíky, olej, benzin, řetěz, minimální údržba.

Moje cestovní rychlost se pohybuje mezi 45-50 km/h. Vše záleží na kvalitě cesty, stoupání, počasí a jak si troufnete naklonit do zatáček. Při ekonomické jízdě rychlostí 40 km/hod opravdu ujede přes 60 km. Rychlostí maximální se vzdálenost zkracuje na cca 40 km. Záleží na stylu jízdy a hlavně kolik kopců pojedete.

Má cesta do práce je stálé mírné stoupání a nečinní motoru vůbec žádné problémy. Domů z kopce je cesta rychlejší, nestačí rozsah tachometru a spotřeba paliva=Elektřiny je razantně nižší.

Pokud vyjíždíte kopce, doporučuji motor netrápit na maximum, ale kopec vyjet pomalu třeba jenom do 40 km/hod. a prodloužíte si razantně max. dojezd. Taktéž rozjezd nemusíte hnát na maximum a ušetříte energii taky. Zrychlení skútru je překvapující, všechna energie motoru se přenáší přímo z kola na silnici.

Skútr je živý a ovládá se velmi lehce, jde dobře do náklonu a v zatáčkách sedí velmi dobře. Co bych zpočátku vyčetl, je přílišná citlivost plynu. Na nerovné cestě je problém udržet stálou rychlost např. 50 km/h. v obci. Už jsem si na to zvykl a nedělá mi to problémy.

Skútr vypadá velmi dobře a design se opravdu velmi povedl. Sám jsem ho spíše pokazil tím, že jsem si instaloval skútr-deku, kterou mimochodem velmi doporučuji nejen na chladná rána.

Skútr není žádná hračka a chovám se k němu taky tak. Je to pro mne dopravní prostředek do zaměstnání. Ekonomika provozu mě, taky velmi překvapila, protože reklamě výrobce jsem příliš nevěřil.

Nabíjení po těch cca 20 km trvá necelé 3 hod. Nabíječka je inteligentní a maximální odběr má 150 W. Když si vynásobíte 150 x 3 = 450 W/20 km což jsem nadnesl, vyjde cca 2 Kč. Jezdím tedy do 10 Kč/100 km. (počítáno standardní sazbou), což je opravdu neskutečné. Cesta do práce se mi proti autu prodloužila o zanedbatelných cca 5-8 min.

Skútr předčil všechna má očekávání a pokud vydrží baterie a tlumiče alespoň 4 roky, vrátí mi jeho provoz veškeré peníze, které jsem za tento skútr zaplatil.

Růstu cen benzínu se nebojím!

auto88
04.10.2008, 21:28
Zde jsou fotky jedné veselé cestovatelky na e-skútru GWL/Scooty alias Tisong TM-300.

http://www.solar-mobil-gmbh.de/images/stories/produkte/sc_erleben_2.jpg

http://www.solar-mobil-gmbh.de/images/stories/produkte/sc_erleben_3.jpg

http://www.solar-mobil-gmbh.de/images/stories/produkte/sc_erleben_4.jpg

http://www.solar-mobil-gmbh.de/images/stories/produkte/sc_erleben_1.jpg

a tady je o něco vyzývavější fotka

http://www.solar-mobil-gmbh.de/images/stories/produkte/sc_unabhaengig.jpg

auto88
19.11.2009, 23:06
Otázka: Co jsou to gelové silikonové neboli křemíkové trakční baterie?

Odpověď: Je to speciální druh olověných baterií, ve kterých se místo elektrolytu tekutého
používá gelový elektrolyt s přídavkem pyrogenního oxidu křemičitého (Aerosil).
Tato směs umožňuje používat akumulátor v libovolné poloze. Tyto akumulátory
je možné hluboce vybíjet což klasické "startovací" baterie neumožňují.

Informace viz též zde: http://www.auto88.cz/forum/showthread.php?t=10

tv kuba
09.06.2010, 09:49
Od loňského srpna jsem také majitelem elektroskůtru, pro změnu od mělnické firmy Akumoto - přesněji řečeno mám A 10/40, tedy tu nejlevnější variantu s nejmenším dojezdem. Ten by v ideálních podmínkách měl být max. 40km. Je osazen 4ks gelovek 12V/20Ah a motor podle údajů na zadním kole má 800W.
V době, kdy jsem přemýšlel o koupi elektroskůtru, jsem měl představu o něčem s dojezdem 50 - 60km. Ale až v době, kdy jsem na Aukru zakoupil můj skůtr (není žádným tajemstvím, že jsem za něj dal 22 tKč), jsem pochopil, že dojezd do 40km je úplně dostačující. Používám ho nejčastěji k cestě do práce, mám to 9km, pak nabíjím, odpoledne nebo večer zpět domů 9km a opět dobití. Takže na to, na co ho potřebuji, úplně dostačuje. V létě mě pohodlně dopraví i na chatu kousek za Prahou (25km), je pravdou, že by to nebylo na otočku. Jednou jsem podnikl cestu delší než je dojezd skůtru a vyřešil jsem to tak, že jsem předem vymyslel trasu a po cestě jsem se zastavil u kolegy z práce a dali jsme 2,5 hodinky pokec u TV.
Jinak asi před 3 měsíci jsem lehce "tunil" - přidal jsem ještě jednu 6V gelovku s kapacitou 20Ah do série a tak na motor teď jde ne 48V, ale 54V. Nic závratného se neděje, jen je to malinko živější a trochu rychlejší. Jelikož mám ale pocit, že původní aku ve skůtru mají své nejlepší dny za sebou, tak začínám uvažovat o přestrojení na LiFePo4 o stejné kapacitě. Skůtr bude o něco lehčí, lithium se rychleji nabíjí a staré aku použiji na chatě pro můj soukromý ostrovní solární systém. To abych mohl v létě jezdit "už úplně zadarmo!"
Jinak spokojenost, klasické dětské nemoci (např. ulomený plechový držák předního blatníku - někdo z klubu říkal "ten půjde první!´"), ale za ty peníze slušné svezení - až na ty kostky v Praze :-/